משלוחים לכל רחבי הארץ


מה משפיע על התפקוד הקוגניטיבי של נשים בהריון ובהנקה?

המצב הקוגניטיבי של נשים בהריון ונשים מניקות, מושפע מגורמים רבים ומשתנה מאישה לאישה ומתקופה לתקופה. אך קיימים משתנים אובייקטיביים המשפיעים על הרבה נשים בתקופות הללו גם בהיבט הקוגניטיבי מה שהביא ליצירת המושג "טפשת הריון" חשוב לזכור שגם כאשר יש שינוים קוגניטיביים כמו ירידה ברמת הקשב והריכוז, שחכה גוברת וקושי לתפוס דברים חדשים – זה מצב הפיך לחלוטין ובנוסף גם ניתן לעזור לו במהלך ההריון ולאחריו בצורה טבעית.

למרות ש"טפשת הריון" מתייחסת גם להריון וגם לתקופה שאחרי הלידה יש הבדלים חשובים בסיבות ובגורמים המשפיעים ע התפקוד הקוגניטיבי בשתי התקופות.

"טפשת הריון" עשויה להימשך עד שנתיים אחרי הלידה במקרים מסוימים וכדאי לקחת בחשבון את השינויים הללו ולתכנן את התקופה כמה שיותר טוב מראש, להסתייע בכל העזרה והתמיכה הפיזית והרגשית האפשרית כדי לעבור אותה בצורה הטובה ביותר.

נשים בהריון

אנשים רבים מתרשמים כי נשים בהריון מתרגשות ומתרגזות בקלות רבה יותר, חלקן חוות קשיים ביכולת הקשב והריכוז. התחושה של "לא זוכרת" או של "שכחה" עלולה לגרום להן לחוות קשיים בתפקודים הקוגניטיביים.

התפקוד הקוגניטיבי עשוי להיפגע בתקופת ההריון עקב מגוון גורמים פיזיים והורמונליים שנפגשים בזמן זה. הנה כמה גורמים שיכולים להשפיע על התפקוד הקוגניטיבי בתקופת ההריון:

שינויים הורמונלייםבמהלך ההריון, רמות ההורמונים בגוף משתנות באופן משמעותי. כמו כן, הגוף מייצר רמות גבוהות יותר של הורמונים כמו הפרוגסטרון והאיסטרוגן. השינויים ההורמונליים יכולים להשפיע על הרגשות, וגם על הריכוז והזיכרון.

חרדה ודאגהתקופת ההריון מעלה לרוב דאגות וחרדות, החל מהדאגה לבריאות התינוק ועד לחששות מהלידה והגידול. רמות החרדה והדאגה עשויות להשפיע על היכולת הקוגניטיבית והריכוז.

פריקיות שינהרוב הנשים חווות פריקיות שינה בתקופת ההריון, בעיקר בגלל צורך במתן השתן שהופך למעמסה גדולה. פריקיות השינה וחוסר השינה עשויים להשפיע על הרמות של הריכוז והיכולת הקוגניטיבית.

הוצאת אנרגיה גבוהההגוף יוצר מאמץ רב יותר בזמן הריון בשל הצורך לתמך בהריון ולספק תוספות תזונה לעצמו ולתינוק. הוצאת האנרגיה הגבוהה עשויה לגרום לעייפות ולהפחתת היכולת הקוגניטיבית.

שינויים פיזייםהתהליך הפיזיולוגי המשתנה במהלך ההריון, כולל התרחבות הרחם והתרחבות אברים בגוף, יכול לגרום לתחושות של חולשה ואי-נוחות המשפיעות על היכולת הקוגניטיבית.

התמודדות עם שינוייםהצורך להתמודד עם שינויים רבים בגוף ובחיים במהלך ההריון עשוי להפחית את היכולת הקוגניטיבית. התעסקות עם עומסי עבודה והכנה למסע החדש עם החיים החדשים, יכולה להוביל לקשיים קוגניטיביים ולחוסר ריכוז.

למרות הגורמים הנפרדים שמשפיעים על התפקוד הקוגניטיבי בתקופת ההריון, חשוב לציין כי גם לגורמים נוספים יכולה להיות השפעה כמו להתמודדות האישית, התמיכה החברתית והתמיכה הפיזית המוענקת לנשים בתקופה הזו.

 

נשים מניקות:

מיד אחרי הלידה הגוף כבר נערך למצב חדש ונשים שמניקות, יכולות לחוות שינויים במצב הקוגניטיבי כתוצאה מהורמונים ותהליכים נוספים שאינם רק משפיעים על המערכת ההורמונלית, אלא גם על רמות התחלואה, הפערים בשינה והסגנון החיים.

אפשר לראות שיפור במצב הקוגניטיבי של נשים מניקות לאחר שלב הגמילה מההנקה. במקרים של הפרעות רגשיות, כמו דיכאון אחרי לידה למשל, יתכנו שינויים בתפקוד הקוגניטיבי שעשויים להשפיע גם על היכולת לרכך ולנקות פעולות יומיומיות.

חשוב לזכור שכל המצבים יכולים להיות מורכבים ולהשתנות בהתאם לאישה הספציפית ולמצב הבריאות שלה וכי תהליכים פיזיים והורמונליים עשויים להשפיע בצורה משתנה על התפקוד הקוגניטיבי.

עייפות וחסרון שינהההנקה עשויה ליצור עייפות רבה בשל פעילות ההנקה עצמה המצריכה אנרגיה רבה מהגוף וגם בשל השעות התכופות שבהן  האישה נדרשת להניק. חוסר השינה עצמו, יכול להשפיע על היכולת הקוגניטיבית והריכוז.

תקופת התפרצות ההורמוניםגם בתקופת ההנקה יש שינויים ברמות ההורמונים בגוף האישה. ההורמונים הנמצאים בחילוף בתקופת ההנקה, כמו הפרוגסטרון והפרולקטין, יכולים להשפיע על מצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי.

רגשות וחוויותהתקופה של הנקה היא זמן רגשי עמוק, בו האישה יכולה לחוות את עצמה קשורה באופן חזק לתינוק שלה. הרגשות המשתנים, השתייכות לתפקוד האם וההתמודדות עם התנאים החדשים יכולים להשפיע על המצב הקוגניטיבי.

חשוב לציין שהמצב הקוגניטיבי של נשים בהריון ונשים מניקות עשוי להשתנות מאד מאישה לאישה, והפרק הזמני של ההריון וההנקה הן תקופות שמהן קשה לכלול את כל הגורמים המשפיעים על המצב הקוגניטיבי באופן מפורט.

איך אפשר לשפר את התפקוד הקוגניטיבי בהריון ואחרי הלידה ?

טיפול במצב קוגניטיבי של נשים בהריון או נשים מניקות יכול להיות מגוון ולכלול גישות שונות. הנה כמה המלצות שעשויות לסייע:

ניהול הזמןבזמני הריון וההנקה, המשימות והאחריות היומיומיות עשויות להיות רבות ומאתגרות. ניהול הזמן בצורה אפקטיבית יכול לעזור להקל על הלחצים הנפשיים ולשפר את היכולת הקוגניטיבית.

תחזוקה פיזיתתזונה מאוזנת, שינה ופעילות גופנית יכולות לשפר את המצב הקוגניטיבי. שיקום הגוף ואספקת האנרגיה יכולים להשפיע בצורה חיובית על הריכוז והתפקוד המנטלי.

תרגולים קוגניטיבייםתרגולים שמכוונים לשיפור קוגניציה כמו הרכבת תשובות מהירות לשאלות מבלי לפספס, תרגולי ריכוז, פיתוח זיכרון, ותרגולי חשיבה יכולים לשפר את היכולת המנטלית.

טיפול מקצועיאם נשים מתמודדות עם חרדות ודיכאון נרחבים, המצב הקוגניטיבי עשוי להיות מושפע. טיפול מקצועי כמו טיפול פסיכולוגי או ייעוץ נפשי עשוי לסייע בהתמודדות עם האתגרים הרגשיים ולהקל על הקשיים בתפקוד הקוגניטיבי.

פגיעות בסביבת העבודה: אם נשים ממועמדות למצבים מורכבים כמו טיפול בציפיות, עמידה בלוחות זמנים קשים וכדומה, ייתכן כי יהיו צורך לבחון התאמות ופתרונות גמישים על מנת לשפר את המצב הקוגניטיבי.

תמיכה חברתיתהתמיכה מצד בני משפחה, חברים ושאר אנשי סביבת האישה יכולה להיות חיונית. לפעמים להרגיש שיש למי לפנות להכוונה או לעזרה יכול לשפר את הרגשות והמצב הקוגניטיבי. חשוב ליצור סביבה תומכת ורגשית. נשים בהריון ומניקות עשויות להתמודד עם רגשות משתנות ודאגות. חשיבות האוזן המקשיבה וההבנה היא מרכזית. יכול להיות שימושי לשתף רגשות וחוויות עם אנשים מסביב, לכל עוד זה נוח ומרגיע.

 

כל אישה היא ייחודית, והטיפול במצב הקוגניטיבי שלה עשוי להשתנות בהתאם לצרכיה ולמעמדה הביולוגי והרגשי. במידה והמצב הקוגניטיבי גורם לקשיים משמעותיים, כדאי לפנות לרופא המטפל.

 

שימוש בתוסף תזונה מולטיפוקוס המכיל ויטמין B12 וויטמין  B9  (חומצה פולית) בשילוב עם אוכמניות כחולות המומלצים מאוד לשימוש בהריון לצד רכיבים טבעיים נוספים (תמצית רימונים, פוטפיסדיל סרין, פיטריית הריסיום, גינקובילובה, גוטוקולה, בקופה וויטמין B1) יכולים לסייע לתרומה ליכולות הקוגניטיביות של נשים בתקופת הריון וההנקה

 

מה משפיע על התפקוד הקוגניטיבי של נשים בהריון ובהנקה?
logo בניית אתרים