משלוחים לכל רחבי הארץ


מדוע ככל שמתבגרים יש יותר בעיות קוגניטיביות?

הטענה שככל שאנחנו מתבגרים יש יותר בעיות קוגניטיביות כמו בעיות זיכרון, קשיי ריכוז וכדומה אינה תמיד מדויקת. נכון, יתרונות קוגניטיביים יכולים להתערער לאור הגיל המבוגר, אך הסיבות לכך יכולות להיות מורכבות ולכלול מגוון גורמים.

תרגולת פחותה: ככל שאנו מתבגרים, חיינו ומשקל האחריות הגורמים לנו להתרגל יותר לעשייה רפלקטיבית ולא לפעולות רובוטיות. הזיכרון והריכוז, כמו כל תכונה קוגניטיבית, מחייבים אימון ושימוש קבוע כדי לשמר ולהשפיע עליהם ככל שמתבגרים כמות הפעילות יורדת ואיתה גם התרגולת והעשייה הרפלקטיבית ולכן במידה רבה מאוד חשוב למשל אחרי שיוצאים לפנסיה או לא.נשים הסובלים ממחלה ונאלצים להפסיק מטלות או עשייה שגרתית למצוא עיסוק אחר שיוכל להמשיך להעסיק את המוח.

גורמים ביולוגיים: התפתחות המוח ממשיכה גם לאחר גיל ההתבגרות, וכך גם השינויים במבנה המוח שעשויים להשפיע על פונקציות קוגניטיביות. בעוד חלקם מתבצעים עד גיל שלושים, גם לאחר מכן קיימים שינויים במבנה המוח שעשויים להשפיע על התפקודים הקוגניטיביים.

גורמים פסיכולוגיים וחברתיים: מנגנוני ההתמודדות והטיפול במשברים או באתגרי חיים שונים, יכולים לשפר או להשפיע על תפקודי הזיכרון והריכוז. השפעות רגשיות ובעיות בחיים החברתיים יכולות להשפיע על היכולת הקוגניטיבית.

חשיבה מבוקרת: עם ההתבגרות, אנשים רבים מתחילים לחשוב יותר עמוק ומבוקר על נושאים שונים, כולל רקע, לחוות עיוותי זיכרון וכדומה. זה עשוי להוביל לתחושה של בעיות קוגניטיביות מתוך קשיים בהזכרות או באופן הריכוז.

גורמים פיזיים: גורמים כמו חולשות גופנית, תחושות כאב, חוסר תזונה או בעיות רפואיות יכולים להשפיע על פונקציות המוח ולהביא להפרעות קוגניטיביות ההתבגרות מביאה איתה גם תופעות פיזיולוגיות ומאלצת חלק מהא.נשים לנטול תרופות . לתרופות הללו לפעמים יש תופעות לוואי שמפחיתות את יכולת הספיגה של רכיבים תזונתיים ובלי קשר בגיל המבוגר יכולת הספיגה של הרכיבים התזונתיים לא תמיד פועלת בצורה מיטבית מה שמביא לחוסרים ברכיבים חיוניים שמשפיע על התפקוד התקין של מערכות בגוף וגם של המערכת הקוגניטיבית.

מחלות זקנה: קיימות מחלות והפרעות המקושרות באופן ישיר לגיל מבוגר כמו שיטיון, דמנציה ואלה משפיעות גם על היכולת הקוגניטיבית בצורה דרמטית והרבה פעמים מביאות גם להכללה של התופעות על כלל האוכלוסייה המבוגרת.

ככלל, שמירה על אורח חיים בריא ומאוזן המאפשר שעות שינה מספיקות (8 שעות בלילה לפחות), תזונה מאוזנת המורכבת מכל אבות המזון ועשירה בפירות וירקות, דגנים מלאים וקטניות, פעילות גופנית ופעולות מרגיעות כמו המצאות בחיק הטבע, תחביבים ופעילות מאתגרת חברתית ומוחית יוכלו לסייע לשמירה על הפעילות הקוגניטיבית גם בגיל המבוגר.

אימון מנטלי: כמו שאנחנו מתאמנים את הגוף, אפשר לאמן את המוח. משחקים חשיבה, תשבצים, פאזלים, תרגולי זיכרון וכדומה מסייעים לשמור על החדות המנטלית.

פעילות גופנית: הפעילות הגופנית קשורה ישירות לבריאות המוח. פעילות רגילה משפרת את זרימת הדם למוח ומעודדת את הפלקסיות הנוירונית (היכולת של המערכת העצבית להתאים או להתכוון לשינויים ולהסתגל למגוון מצבים ותנאים.) . זה כולל הליכה, ריצה, שחייה וכל פעילות גופנית שמעודדת זרימה דינמית.

תזונה נכונה: אוכל המזון הנכון משפיע על פעילות המוח. תוספת זרעי חשיבה, חומצה פולית, אומגה-3, וויטמינים ומינרלים חשובים מסייעים לשמור על פעילות תפקוד המוח.

שינה טובה: השינה הטובה חשובה לפונקציות הקוגניטיבית. פעילות המוח במהלך השינה כוללת העברת מידע לזיכרון ארוך הטווח ותיקון תקלות שנצברו במהלך היום.

פעילות חברתית: התעסקות חברתית תורמת לשיפור תפקודים קוגניטיביים. המעורבות בפעילויות חברתיות, השתתפות בשיחות מעניינות ופעילות חברתית יכולות לשפר את זרימת המידע במערכת העצבים.

אימון ידיים: פעילויות ידיים שדורשות קשר עין-יד, כמו כתיבה, ציור, פיסול וכדומה, יכולות לשפר תפקוד קוגניטיבי ומוטורי.

פעילות חשיבה יומיומית: לפתור תשבצים, לקרוא ספרים, לשמור על לוח זמנים ולתכנן פעילויות יומיומיות מחזק את תפקוד התפקודים הקוגניטיביים.

כלל ההתמקדות באופני החיים הבריאים והפעילות המנטלית יכולים לסייע לשמור על תפקודי המוח גם בגיל השלישי. חשוב לציין שהשפעות הגיל השלישי על הפעילות הקוגניטיבית יכולות להיות שונות מאד מאדם לאדם, ולכן יש להתייעץ עם מקצוענים במידת הצורך.


ספיגה של רכיבים חיוניים לגוף בגיל המבוגר והקשר לתפקוד הקוגניטיבי

ככל שהגוף מתבגר גורמים שונים יכולים לגרום להיחלשות של תפקוד מערכות שונות בגוף מה שיכול למנוע ספיגה של רכיבי מזון חיוניים ולמנוע מהם להגיע ליעדם הראוי ולהוביל לפגיעה במערכות אחרות בגוף ובין היתר גם להשפיע על התפקוד הקוגניטיבי.

בגיל השלישי קיימות בעיות גופניות שכיכות המצריכות נטילה של תרופות שבמקרים רבים פוגעות בספיגה של הרכיבים מן המזון בגוף ומחייבות נטילה של תוספי תזונה מתאימים להשלמת החוסרים.

תוספי תזונה שיכולים לסייע לחיזוק ולשיפור התפקוד הקוגניטיבי בא.נשים מבוגרים:

ויטמין 9B חומצה פולית: החומצה הפולית היא חומצה בוויטמין B9 ומשמעותה לפרק ושיפור הזיכרון, תפקוד תאי עצב, ופעילות המוח כוללת.

ויטמין B1 נקרא גם תיאמין  והוא נדרש לפעילות תפקודית תקינה של המערכת העצבית.

ויטמין B12 חשוב לפעילות תאי העצב ולהגנה על המוח מפני נזקים.

גינקו בילובה (Ginkgo biloba) הוא צמח מסוג גוטפרמה, והשפעתו על תפקוד הקוגניטיבי באנשים בגיל השלישי הוא נושא שנחקר במחקרים מסוימים כעשוי לשפר את זרימת הדם למוח ולשפר את פעילות הזיכרון והריכוז.

מחקר במגזין "Journal of the American Medical Association" (JAMA) (מאמר: "Ginkgo Biloba for Preventing Cognitive Decline in Older Adults: A Randomized Trial", 2009): מחקר זה היה ניסיון לבדוק האם נוסח מסוים של גינקו בילובה יכול למנוע את התפקוד הקוגניטיבי באנשים מבוגרים. המחקר הגיע למסקנה שאין הגברת סיכון משמעותית בתפקוד הקוגניטיבי עם שימוש בגינקו בילובה

מחקר במגזין "European Journal of Neurology" (מאמר: "Ginkgo Biloba Extract EGb 761® in Dementia with Neuropsychiatric Features: A Randomized, Placebo-Controlled Trial to Confirm the Efficacy and Safety of a Daily Dose of 240 mg", 2012):  המחקר נבדק את השפעת הגינקו בילובה על תפקוד קוגניטיבי באנשים עם הפרעות נוירו פסיכיאטריות. הוא מצא כי שימוש בגינקו בילובה יכול לשפר את התפקוד הקוגניטיבי בנפגעים.

תמצית הרימונים (Pomegranate extract) בעלת מגוון רחב של רכיבים פעילים, כולל אנטיאוקסידנטים, פיטוכימיקלים, וויטמינים, ומינרלים. כמו כן, היא מכילה גם חומצה אלגית, מולקולה שקשורה לשיפור זיכרון ותפקוד מנטלי.

מחקרים מוקדמים ראשוניים מראים על יתרונות אפשריים של תמצית רימונים לתפקוד המנטלי של אנשים מבוגרים. נחקר השפעתה של תמצית הרימונים על מוח האדם באמצעות ניסויים חשבוניים, מבחני זיכרון, ומדדים נוירופסיכולוגיים. ישנם מספר מחקרים שקשורים לנושא ושנראים להצביע בצורה חיובית על היכולת של תמצית רימונים לשפר את התפקוד המנטלי בקרב אנשים מבוגרים.

לדוגמה מחקר משנת 2013: מחקר שפורסם במגזין "Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine"  חקר את השפעת נוסחה מסוימת של תמצית רימונים על תפקוד הזיכרון של אנשים מבוגרים. המחקר הגיע למסקנה שיש להשפעה חיובית על התפקוד הקוגניטיבי הגרום לגידול ביכולת הזיכרון.

ומחקר משנת 2017: פרסמה קבוצת חוקרים ממוסדות אקדמיים שונים במערכת הבריאות הלאומית בממלכה המאוחדת מחקר אשר חקר את השפעת הצריבה של תמצית רימונים על יכולת הזיכרון, והסקיינג (שחרור המח בתהליך של שינוי הסינפסים כאשר משלבים לימפוציטים או פונטיים להתחברות חדשה וחוזרים לשחרור נוירוטרנסמיטרים) של אנשים מבוגרים. המחקר מצא כי תמצית רימונים עשויה לשפר את תפקוד הזיכרון והסקינג.

פוספטידיל סרין (Phosphatidylserine) הוא פוספוליפיד שנמצא בתאי המוח ובתאי הגוף השונים, והוא משוחרר על ידי התאים כחלק מתהליכי תפקוד תאית בגוף. נמצא שלהוספת פוספטידיל סרין לתזונה משפרת פונקציות רבות במערכת העצבים המרכזית, ביניהן זיכרון, למידה, ריכוז ופונקציה קוגניטיבית.

מחקרים רבים עוסקים בשיפור תפקוד הקוגניציה (התפקוד הקוגניטיבי) על ידי נוסחים של פוספטידיל סרין, ולמעשה מראים כי השימוש בתוספי פוספטידיל סרין עשוי לשפר את תפקוד המוח והפונקציה הקוגניטיבית של אנשים בגיל השלישי.

לדוגמה, במחקר שפורסם בשנת 2010 במגזין "Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition" (מאמר: "Cognitive Improvement of Mild Alzheimer's Disease Patients by Consumption of a Crafted Phosphatidylserine-Containing Functional Food Product: A Placebo-Controlled,  Double-Blind Clinical Trial"),  החוקרים מצאו כי הצריכה של תוספי פוספטידיל סרין שהותאמו לצריכה אישית עשויה להשפיע חיובית על התפקוד הקוגניטיבי של חולים עם מחלת אלצהיימר.

 

בקופה (Bacopa monnieri), הידוע גם בשמות כמו "ברהמי" ו"בראהמי", הוא צמח מרפוא המשמש במספר תרבויות מסוף העת העתיקה ועד היום הזה. על פי המסורת, הוא משמש בעיקר לשיפור פונקציות מנטליות כמו ריכוז, זיכרון ולמידה.

ישנם מחקרים שחקרו את השפעת צמח הבקופה על התפקוד הקוגניטיבי של אנשים בגיל השלישי, ולמרות שהתוצאות יכולות להיות שונות, קיימים מחקרים שמצביעים על יתרונות אפשריים בשימוש בצמח הבקופה.

 

פטריית הריסיום (Lion's Mane Mushroom), שנקראת גם "פטריית האריה" בעברית, היא סוג של פטרייה המכונה בשם המדעי Hericium erinaceus. ישנם מחקרים המצביעים על יכולתן הפוטנציאלית של פטריות הריסיום לשפר את התפקוד הקוגניטיבי והבריאות הנוירולוגית, אך השדרוגים והתוצאות עשויות להשתנות מאד בהתאם למחקרים ולתנאים המדויקים.

מחקר במגזין "Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine" (מאמר: "Improvement of Cognitive Function by Oral Intake of Hericium erinaceus", 2019): המחקר חקר את השפעת פטריית הריסיום על תפקוד הקוגניטיבי באנשים בגיל השלישי. המחקר הגיע למסקנה ששימוש בפטריית הריסיום עשוי להשפיע חיובית על התפקוד הקוגניטיבי בקבוצת הנבדקים.

קיימים צמחים נוספים והרבה מאוד מחקרים נוספים מהם בחרנו להביא תמצית קצרה בלבד.

תוסף התזונה מולטיפוקוס פותח במטרה לסייע לשיפור התפקוד הקוגניטיבי בראש ובראשונה עבור אנשים מבוגרים והפורמולה הייחודית שפותחה מלא פחות מעשרה רכיבים עוצמתיים שהוכחו מחקרית ביעילותם לשיפור התפקוד הקוגניטיבי עשוי לסייע לשיפור הקשב והריכוז , הזיכרון ויכולת מיקוד.

 

הפורמולה מכילה בין היתר את כל הרכיבים שהוזכרו לעיל ורכיבים נוספים שגם להם יכולת השפעה מוכחת על התפקוד הקוגניטיבי וניתן לקרוא עליהם בהרחבה בכל אחד מעמודי הרכיבים באתר.

 

מדוע ככל שמתבגרים יש יותר בעיות קוגניטיביות?
logo בניית אתרים