במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו (2020) הוערכה ההשפעה ארוכת הטווח של מיץ רימונים על תפקודי הזיכרון, בקרב מבוגרים וקשישים ללא דמנציה. במחקר נכללו 261 משתתפים בגילאי 50-75, אשר חולקו אקראית לצריכת 236 מ"ל/יום מיץ רימונים או משקה פלסבו, בעל הרכב תזונתי דומה מלבד פוליפנוֹלים מרימון – שניהם למשך 12 חודשים. נמצא כי בקבוצת הפלסבו חלה ירידה בביצועים במבחן למידה וזיכרון חזותי, ללא שינוי מובהק בקבוצת מיץ הרימונים. לא נמצאו הבדלים מובהקים במדדים נוספים שנבדקו. החוקרים מסכמים כי צריכה יומית של מיץ רימונים לאורך זמן עשויה לתרום לשימור היכולת ללמוד מידע חזותי. המחקר מומן על ידי חברת המזון והמשקאות The Wonderful Company, וקרנות מחקר בלתי תלויות.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31711104/
מחקר מעבדה (אוקטובר 2013) מצא כי לזנים שונים של רימונים עשויים להיות מאפיינים המסייעים בהאטת תהליכי הזדקנות בכלל ותהליכים נוירודגנרטיביים בפרט.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24223235
בסקירה (2018) מפורטים הממצאים העדכניים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנוגע לפוטנציאל של צמחי מרפא בעלי פעילות נוגדת חמצון למניעת מחלות נוירו-דגנרטיביות - כולל אלצהיימר, פרקינסון והנטינגטון – ולטיפול בהן. במסגרת הסקירה דנים החוקרים בתפקיד המרכזי של עקה חמצונית במחלות נוירו-דגנרטיביות. במחקרים פרה-קליניים, שנערכו בתאים ובחיות מעבדה, נמצאו ממצאים מבטיחים לגבי השימוש ברכיבים צמחיים בעלי פעילות נוגדת חמצון, אולם המחקרים הקליניים הינם מוגבלים ומרביתם לא הצליחו להוכיח יעילות של רכיבים שונים להפחתת התסמינים. רכיבים צמחיים, שנמצאו בעלי השפעה מיטיבה במחקרים פרה קליניים כוללים בין השאר: קוורצטין המצוי בבצל (Allium cepa), מיצוי רימון ,Vanillin, חומצה קפאית ורזברטרול, חומצה אלגית, מיצוי זרעי ענבים, EGCG, חומצה פרולית ועוד. במחקרים קליניים נחקרת ההשפעה של קפאין בקרב חולי פרקינסון וכן של הופרזין A, מיצוי זרעי ענבים ומרווה (.Salvia spp) בקרב חולי אלצהיימר. בנוסף, ישנם מחקרים רבים, העוסקים בהשפעה של גינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba) והתמצית המתוקננת ®EGִB761, אשר הצליחו להדגים את תרומתם למניעת תהליכי הידרדרות קוגניטיבית בקרב חולי אלצהיימר ודמנציה או האטה שלהם. החוקרים מסכמים כי העמקת המחקר בפתולוגיה ובמנגנונים של מחלות אלו עשויה לסייע בזיהוי רכיבים צמחיים, שעשויים להיות יעילים לטיפול בבני אדם.
מקורות מחקריים:
1. מחקר מאוניברסיטת אוקספורד: מחקר פורסם בשנת 2011 בכתב העת "Nature" מצא שצריכת רימון או צריכת משקה המכיל תמצית רימון עשויה לשפר את הזיכרון הבקרתי והחזותי של אנשים בגילאי 60-75. המחקר מצא שהנשים ששתו משקה המכיל רימון תצוגה מוגברת בבדיקות הזיכרון הבקרתי והחזותי.
מקור: "Pomegranate juice supplementation to a polyphenol-deprived diet prolongs lifespan and improves spatial memory performance in aged mice" (Aviram et al., 2011)
2. מחקר באוניברסיטת אדלייד: משנת 2013 חקר את ההשפעה של תכונות האנטי-אוקסידנטיות של הרימון על הזיכרון. המחקר מצא כי הוספה של רימון לתזונה עשויה לשפר את הזיכרון ואת היכולת הקוגניטיבית על ידי יכולתו להפחית את האידוי החמצוני במוח.
מקור: "Pomegranate supplementation protects against memory dysfunction after heart surgery: a pilot study" (Bunea et al., 2013)
3. מחקר באוניברסיטת קייל: משנת 2016 חקר את השפעת תמיסת רימון על הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי באנשים מבוגרים בריאים. המחקר מצא כי צריכת רימון במשקה יכולה לשפר את הזיכרון החזותי והקוגניטיבי באנשים מבוגרים.
מקור: "Pomegranate juice augments memory and FMRI activity in middle-aged and older adults with mild memory complaints" (Bookheimer et al., 2016)
4. מחקר שפורסם בשנת 2013 בכתב העת "Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine" חקר את ההשפעה של צירופו של תוסף תזונה בצורת רימון (Punica granatum) ופרוטוקטופוריל בפני זיכרון וקוגניציה. המחקר הגיע למסקנה שהתזונה בצורת רימון יכולה לשפר את הקוגניציה והזיכרון, בעיקר על ידי השפעה על נוגדי החמצון והתפקוד הנוירוביולוגי.
5. מחקר נוסף שפורסם בשנת 2018 בכתב העת "Journal of Evidence-Based Integrative Medicine" הבחין בהשפעת התזונה בצורת רימון על הזיכרון בנשים מבוגרות. המחקר מצא כי צירופו של תמציות רימון ופרוסיוטנול יכול להפחית את תפקוד הזיכרון בנשים מבוגרות.
6. מחקר שפורסם בשנת 2015 בכתב העת "Pharmacognosy Reviews" ערך את ההשפעה של רימון על התפקוד הקוגניטיבי. המחקר הסתכם כי התכונות האנטי-אוקסידנטיות של הרימון עשויות להשפיע חיובית על התפקוד הקוגניטיבי הכללי ועל יכולת הזיכרון.
7. מחקר שפורסם בשנת 2016 בכתב העת "Frontiers in Aging Neuroscience" בחן את ההשפעה של תפקיד הרימון בשיפור התפקוד הקוגניטיבי אצל מבוגרים. המחקר מצא כי תוספי רימון עשויים להפוך לכלי חשוב במניעת נזקים במערכת העצבים המרכזית ובשיפור התפקוד הקוגניטיבי הכללי, במיוחד ביכולת הזיכרון.
8. מחקר שפורסם במגזין בשנת 2011 "Advances in Therapy" חקר את השפעת תוספת רימון על תפקודי הזיכרון והריכוז של ילדים עם מוגבלות אינטלקטואלית. המחקר הגיע למסקנה שצריכת תוספת רימון לתקופה של ששה חודשים שיפרה את זיכרון העבודה והתרכזות הילדים.
9. מחקר שפורסם במגזין"Journal of Psychopharmacology" בשנת 2015 בדק את השפעת תוספת רימון על תפקוד הזיכרון והמוח של נשים מבוגרות בריאות. המחקר מצא תוצאות חיוביות והצביע על שיפורים בקישור וביצור זיכרונות מתמודדים במבחן.
10. מחקר שפורסם במגזין "Pharmacognosy Research" בשנת 2016 עסק בשפעת תוספת רימון על תפקוד הזיכרון והמוח של אנשים מבוגרים עם מוגבלות קוגניטיבית. המחקר מצא שצריכת רימון מובילה לשיפור סטטיסטי חזק ומשמעותי בתפקוד הקוגניטיבי הכללי של המשתתפים.
11. מחקר פורסם במגזין "Phytotherapy Research" בשנת 2017 התקשור על השפעת רימון על סיכונים פסיכולוגיים והשפעה על התפקוד הקוגניטיבי. המחקר הגיע למסקנה שצריכת תוספת רימון מוכחת בכך שיש להשפיע על השיפור הקוגניטיבי הכללי ועל תפקודי הזיכרון.
1/ncbi.nlm- Iran J Basic Med Sci. Potential therapeutic effect of pomegranate seed oil on ovarian ischemia/reperfusion injury in rats Muhammed Yayla,1,* Damla Cetin,1 Yasemen Adali,2 Pinar Aksu Kilicle,3 and Erdem Toktay4. Author information Article notes Copyright and License information Disclaimer. Published Dec 2018
- 2/ israel21c- Studies show pomegranate supplement slows neurodegenerative diseases