איך ניתן לטפל בהפרעת קשב וריכוז באופן טבעי?
אנשים רבים – בעיקר הורים לילדים חוששים לעשות שימוש בטיפול קונבנציונאלי-תרופתי להפרעות קשב וריכוז. מחשש להתמכרות לתרופה, תופעות לוואי וחששות נוספים.
חשוב לדעת כי לטיפול בהפרעות קשב וריכוז אין פתרון קסם אחד וגם שימוש באמצעים טבעיים או שימוש בתרופות קונבנציונאליות לא פותר את הבעיה אלא מקל על חלק או כל הסימפטומים.
עדיין מומלצת התייחסות נפרדת למישור הרגשי וההתנהגותי במתאפשרים בצורות שונות – גם טיפול התנהגותי - חשיבתי, פסיכותרפיה, הקניית מיומנויות למידה ומיומנויות חברתיות, השתתפות בקבוצות תמיכה, טיפול נפשי ועוד.
וכן קיימות היום שיטות טיפול כגון NLP, רכיבה טיפולית, שיטת אלבאום, ריפוי בעיסוק וכדומה, העשויות לסייע במידה רבה להפרעות קשב וריכוז.
עקרונות הטיפול הטבעי מתמקדים בחיזוק מערכת העיכול (על מנת להפחית רגישויות למזון) והרגעה או המרצה של מערכת העצבים (בהתאם לאופי הבעיה) באמצעות צמחי מרפא ושימוש בתוספי תזונה כגון חוּמצות שומן מסוג אומגה 3 אשר עשויות לעזור במידה רבה לפתרון או הקלה באופי ההפרעה.
הטיפול הטבעי בהפרעות קשב וריכוז מתמקד ראשית בהרחקת כל הגורמים אשר עלולים לגרום לתופעה. הכוונה למזונות אלרגניים, צבעי מאכל, חומרים משמרים וצריכת יתר של פחמימות או סוכרים פשוטים.
נמצא כי רגישויות או אי סבילות למזונות מסוימים מהווים גורם עיקרי בהתפתחות ההפרעה ולכן דיאטת אלימינציה לזיהוי הרגישות הינה הכרחית.
התזונה המומלצת, אשר גם מגובה בראיות מחקריות כפי שניתן לראות בסקירת המחקרים בהמשך היא תזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך, תזמון ארוחות, מזון עשיר בפחמימות מורכבות, חלבונים מן הצומח, חומצות שומן חיוניות, ירקות ופירות רבים. על פי הראיות הקיימות רצוי להימנע לחלוטין מפחמימות מעובדות, סוכרים ומזון מעובד.
הטבע עשיר בצמחים בעלי רכיבים פעילים המשפיעים על פעילות קוגניטיבית וחלקם אף נחקרו ונבדקו כיעילים לשימוש בהפרעות קשב וריכוז משני הסוגים.
מחקרים קליניים רבים המראים את יעילותם של צמחי המרפא ושל תוספי התזונה לטיפול בהפרעות קשב נערכים בשנים האחרונות והם מפורטים תחת סקירת המחקרים בהמשך.
קיימים תוספי תזונה נוספים כגון ברְזל, אַבץ ופיקנוגנוֹל אשר הוכחו כיעילים לטיפול בהפרעות קשב וריכוז.
בנוסף, מומלץ לבצע פעילות גופנית קבועה ומתונה אשר תורמת להזרמת דם תקינה למוח ועשויה לסייע בפריקת אגרסיות עודפות. פעילות גופנית גם משפרת את התחושה הכללית (פעילות גופנית מעלה רמות של אנדורפין- הורמון המשרה תחושת רגיעה ומשפר את מצב הרוח).
חשוב לומר, כמעט כל המחקרים הקליניים שנערכו בנושא כללו בדיקה של משתנה בודד. לא קיימים מחקרים אשר ניסו לעשות שילוב של כמה שיטות (whole system), אך בהחלט ניתן להניח, גם עקב ניסיון קליני, ששילוב של תזונה יחד עם צמחי מרפא ו/או תוספים לצד טיפול נפשי רגשי יביאו לתוצאות הטיפוליות הטובות ביותר.