מחלת הקורונה והשפעותיה על התפקוד הקוגניטיבי
נגיף הקורונה שנכנס לחיינו בהפתעה ב-2020 יצר שרשרת תגובות גופניות והשפעות שליליות לרבים באוכלוסיית העולם וכמובן גם בישראל. מעבר להשפעות קשות על מערכת הנשימה גם לרבים שחלו באופן קל ובינוני הייתה התמודדות עם סימפטומים שונים שבניהם גם ירידה בתפקוד הקוגניטיבי.
מחקרים הראו כי מחלת הקורונה (COVID-19) עשויה להשפיע על היכולות הקוגניטיביות והזיכרון של מגוון חולים, בפרט ברמת מחלה קשה יותר. ההשפעה של המחלה על הזיכרון והקוגניציה עשויה להתרחש בגלל מגוון סיבות, כולל אפקטים פיזיים ונוירולוגיים של המחלה.
מחקרים מוקדמים והוכחות קליניות דיווחו כי חשיפה לנגיף SARS-CoV-2, הגורם למחלת הקורונה, עשויה להביא לאי סדר נוירולוגי.
נמצאו דיווחים על קוגניציה חלשה ובעיות זיכרון אצל חולי .COVID-19. מחקרים מראים כי אנשים שנמצאו חיוביים לנגיף SARS-CoV-2 וחווו חולי קל ובינוני, גילו קשיים קלים בביצוע משימות קוגניטיביות, כולל משימות של זיכרון עבודה ומהירות תגובה. המחקר הראה כי אחרי זמן מסוים (בין כמה שבועות לחודשים), רוב החולים התאוששו מהסימפטומים, כולל ביכולות הקוגניטיביות שלהם.
Long Covid
תסמונת "Long COVID" או "מחלת הקורונה הממושכת" היא מצב בו אנשים ממשיכים להרגיש באופן שאינו רגיל לאחר שהתגלו בהם סימפטומים ראשוניים של מחלת הקורונה. המחלה הממושכת עשויה להמשך לחודשים לאחר החלמתם מהמחלה, ויש חולים שמדווחים על סימפטומים והשלכות תחושתיות גם לאחר זמן רב יותר. נפוץ לראות שלאנשים שעברו מחלת הקורונה יש כעבור זמן מסוים תסמונת עיכוב ועיוותים קוגניטיביים.
ניכר כי התסמונת הזו עשויה להשפיע על יכולות הזיכרון של האדם. יתרונות קוגניטיביים מוגברים כמו קונצנטרציה, זיכרון עבודה, זיכרון קרינלי, ומהירות תגובה עשויים להתרחש לאחר חולי במחלת הקורונה גם אם החולה עבר את הקורונה בצורה קלה ובינונית. יכולות קוגניטיביות כמו אלה מאוד חשובים למערכת החיים השוטפת של האדם, ומאפשרים לאדם לתפקד כרגיל ולהתמקד במשימות היומיומיות והפגיעה בהם בעקבות מחלת הקורונה פוגעת ביותר ויותר אנשים לאורך זמן.
מחקרים מוקדמים מעידים על תפקוד קוגניטיבי חלש אצל חולים שעברו את מחלת הקורונה בצורה קלה עד בינונית. חלק מהנפגעים מדווחים על אי סדר ביכולת להתרכז, לזכור דברים, ולבצע משימות מחשבתיות מורכבות
נכון לעכשיו, עדיין קיימים דברים רבים שאנחנו לא יודעים על מחלת הקורונה וגם על תסמונת ההחלמה הממושכת. ויש צורך במחקרים רבים נוספים כדי להבין את ההשפעה האמיתית על הזיכרון והקוגניציה של הסובלים מתסמונת המחלה וכיצד לטפל בצורה הטובה ביותר בחולים אשר נפגעו בזיכרון ותפקוד המוח שלהם.
אחת הדרכים הטבעיות ללא תופעות לוואי להתמודדות עם קשיים קוגנטיביים כאלה היא שימוש בתוסף התזונה מולטיפוקוס המכיל פורמולה ייחודית שפותחה באמצעות לא פחות מ10 צמחי מרפא שנמצאו במחקרים קליניים כבעלי השפעה על חיזוק היכולות הקוגניטיביות, יכולת הריכוז והזיכרון, יכולת ליצירת מיקוד וריכוז לאורך זמן.