משלוחים לכל רחבי הארץ


איך פועל הזיכרון במוח?

איך פועל הזיכרון במוח?

הזיכרון הוא תהליך מורכב במערכת העצבים המאפשר לנו ללמוד, להתכתב עם העולם, ולשמור על מידע וחוויות מהעבר. עבודת הזיכרון כוללת מספר שלבים שונים:

קבלת מידע: התהליך מתחיל כאשר מתקבל מידע מהסביבה דרך החושים כמו חוש הראיה, הריח, השמיעה, המגע וכדומה. המידע מתקבל ונשלח למערכת העצבים.

העברת המידע לזיכרון קצר טווח: המידע המתקבל מהחושים מועבר לזיכרון הקצר טווח, אשר משמר את המידע לזמן קצר.

עיבוד המידע: המידע שנמצא בזיכרון הקצר טווח יכול להיבחן, להתרחב ולהצטרף למידע נוסף מזיכרון או מקורות נוספים בסביבה ולהשלים לתמונה או תפיסה רחבה יותר של מציאות. זהו שלב העיבוד והפיכת המידע לחוויות ולמידע מורכב יותר.

העברת המידע לזיכרון ארוך טווח: חלק מהמידע המעובד יועבר לזיכרון הארוך טווח, שמהווה את המרכז העיקרי לשמירת מידע לאורך זמן. בזיכרון ארוך הטווח, המידע יכול להישמר ולשמש אותנו לפי הצורך.

החזרת המידע: כאשר נדרשת החזרת המידע מהזיכרון, הוא נשלח מזיכרון הארוך טווח לזיכרון הקצר טווח ומשם חוזר למודליות של הזיכרון על מנת לשלוט על הפעולות והתגובות שלנו.

חשוב לציין שהזיכרון לטווח הקצר אינו תהליך סטטי, והמידע בו מתעדכן, משתפר ומשתנה עם הזמן ובהתאם לחוויות והשפעות נוספות. מנגד, הידע המצוי בזיכרון הארוך טווח מוכרח להישמר ולא יתאפשר לנו לשכוח על פעמים.

זיכרון קצר טווח:

הזיכרון הקצר טווח (שכיח גם בשמות כמו זיכרון עבודה או זיכרון מידי) הוא חלק ממערכת הזיכרון של האדם ובעלי החיים. זהו הזיכרון שבו מתרכזים מידע מרגעים נוכחיים ומיידיים שלנו במהלך פעולות יומיומיות.. הזיכרון קצר הטווח מאפשר לנו לשמור מידע מוגן ולעבור בין פעולות שונות בצורה חלקה.

בהשוואה לזיכרון ארוך הטווח, הזיכרון קצר הטווח, מסוגל לשמור על מידע רק לטווח זמן קצר יחסית (בדרך כלל עד כמה דקות). לפעמים, אפשר להשתמש במונח "זיכרון עבודה" עבור הזיכרון הזה מכיוון שהוא משמש לתהליכים של מידע ומספרים רק לצורך הפעולות והמשימות שלנו בחיי היומיום.

הזיכרון קצר הטווח מאוחסן באזורים שונים של מערכת העצבים במוח, ונתמך בתהליכים נוירולוגיים שונים שגורמים לנו לשמור ולזכור מידע מהיר ולהשתמש בו בזמן המשימות שלנו. למשל, כשאנו מצפים להזמנה שקיבלה מספר ומחכים לה. כדי להשתמש בזיכרון קצר הטווח ניתן להשמיע בקול את המספר  המידע הנשמר בזיכרון קצר הטווח ישמש אותנו עד לרגע שבו תופיע ההזמנה. כאשר המידע כבר לא נדרש לנו או כשנקבל מידע חדש, הזיכרון קצר הטווח ישתנה ויתעדכן בהתאם למידע החדש במהירות.

כמובן, זיכרון הקצר טווח נמצא תמיד בתהליך של עיבוד וסינון מידע, ומידע שאינו רלוונטי או שאינו מרכזי ינופה ולא נעשה בו שימוש. זוהי מהות העבודה של זיכרון קצר הטווח - לשמור ולשקול את המידע הנכנס באופן יעיל ויעיל ולאפשר לנו לפעול במהירות.

הזיכרון ארוך הטווח

הזיכרון ארוך הטווח (או הזיכרון הקיומי) הוא הזיכרון שבו מאוחסנים ומכונסים זיכרונות ומידע לטווח זמן רב יותר. זהו הזיכרון שמאפשר לנו לזכור ולהתייחס לאירועים, פרטים וחוויות מהעבר, אפילו אחרי זמן רב מאוד.

הזיכרון ארוך הטווח מאוחסן ברמות השונות של מערכת העצבים במוח, והעיבוד והשמירה שלו כרוכים בתהליכים עקביים ומורכבים. זיכרון זה משמש לנו לשמור ולזכור קשרים, אירועים וניסיונות מהעבר ולהשתמש בהם בעת הצורך להביע זיכרונות מהעבר, ללמוד מהניסיונות שעברנו ולהשתמש במידע הנכון והניסיונות הקודמים לקבלת החלטות נכונות בהווה.

לזיכרון הארוך טווח תפקיד חשוב בתהליכי למידה והתנסות, כי הוא מאפשר לנו להזכיר וללמוד מהניסיונות שלנו ושל אחרים. בעזרת זיכרון זה, גם אחרי שהחוויה מהעבר מסתיימת, אנחנו יכולים לסנן מידע ולקבל ממנה את הלקחים והמסקנות שיתאימו לטווח הארוך והמאוחר יותר.

איך מתבצע עיבוד המידע מהזיכרון קצר הטווח לזיכרון ארוך הטווח?

עיבוד המידע מהזיכרון קצר הטווח לזיכרון ארוך הטווח היא תהליך מורכב הכולל שלבים רבים המתבצעים כולם במערכת העצבים. כאשר אנו חווים חוויה או נתונים חדשים, המידע נכנס לזיכרון קצר הטווח. כדי להעביר את המידע מהזיכרון קצר הטווח לזיכרון ארוך הטווח ולשמור עליו שם במשך זמן רב יותר, ישנם שלבי עיבוד ושילוב המתרחשים במערכת העצבים.

השלבים העיקריים בתהליך העיבוד והשמירה הם:

קידוד וקבלת המידע: בשלב זה, המידע החדש מוקדד במערכת העצבים. נוירונים חופשיים (דנדריטים) מתקשרים עם תאי זיכרון בזיכרון קצר הטווח ומעבירים להם את המידע החדש.

חיבור בין תאי הזיכרון: בשלב זה, מתרחש חיבור בין תאי הזיכרון בזיכרון קצר הטווח לבין פורמט המידע החדש שנקלט. תהליך זה עשוי להשפיע על חוזק הקישור בין התאים ולהכריע אילו זיכרונות ישמרו ויתקדמו לזיכרון ארוך הטווח.

שילוב ותהליכים אסוציאטיביים: בשלב זה, המידע מעובד ומשתלב עם זיכרונות ומידע קודם שכבר קיימים בזיכרון ארוך הטווח. זה כולל תהליכים אסוציאטיביים, שבהם נתונים חדשים מקושרים לזיכרונות קודמים או שמעובדים במקביל עם זיכרונות קודמים במידה וקיים קשר אסוציאטיבי ביניהם.

חיזוק ושמירה: כאשר זיכרונות חדשים משולבים בזיכרונות קיימים ובהקשרים אסוציאטיביים, תהליך החיזוק מתרחש. תהליך זה משמעותו שהזיכרונות החדשים והקשרים המקושרים אליהם נשמרים בזיכרון ארוך הטווח ומתעדכנים בכל פעם שהם נזכרים.

כל השלבים האלו עוזרים להבטיח שזיכרונות חשובים יישמרו בזיכרון ארוך הטווח ויוכלו להיות מופעלים בהתאם לצורך. הזיכרון ארוך הטווח נחשב לאחסון המידע הכמעט בלתי מוגבל במערכת העצבים, וזהו הזיכרון שאנו עושים בו שימוש לאורך זמן כאשר אנחנו זוכרים דברים מהעבר ופועלים על פי ניסיון ולמידה שהתרחשו בעבר.

 

איך מתבצע שלב תהליך החזרת המידע?

תהליך החזרת המידע הוא הפעלת הזיכרונות השמורים בזיכרון כאשר אנחנו רוצים להשתמש בהם ולגשת למידע שהוא כרגע נטמע בזיכרון ארוך הטווח. זהו תהליך פעיל שמערכת העצבים מבצעת כאשר נרצה להיזכר ולאחזר זיכרונות מהעבר.

בשלב החזרת המידע, נוירונים במערכת העצבים יתקשרו ויפעלו כדי להפעיל את הזיכרונות המאוחסנים בזיכרון ארוך הטווח. כאשר נרצה להיזכר במשהו מהעבר או להשתמש בידע קודם שלמדנו, מערכת העצבים תפעיל את הרשתות הנוירוניות המקושרות לזיכרונות הנדרשים. זה יתרחש באמצעות חיפוש והתחזקות בקישורים נוירוניים בין התאים.

בשלב זה, נוירונים חופשיים יתקשרו ברשתות של נוירונים אחרים באותו אזור של המוח שמקושרים לזיכרונות הנדרשים. מה שיכלול גם ייבוא של מידע מתאי זיכרון של הזיכרון ארוך הטווח ואיחודו עם המידע החדש הנכנס מהזיכרון קצר הטווח. החיבור הזה גורם לאקטיבציה של הזיכרונות השמורים במערכת העצבים ולהעברת המידע מהזיכרון ארוך הטווח לזיכרון קצר הטווח, ומאפשר לנו להשתמש במידע מהעבר.

בזמן תהליך זה, ייתכנו תהליכים מורכבים נוספים כגון דימוי ושמתחיל לעבוד יחד עם חלקים אחרים של המערכת העצבית כדי ליצור תמונה מלאה יותר של הזיכרונות ולקשור אותם להקשרים רחבים יותר במערכת העצבים. תהליך זה מאפשר לנו להיזכר במידע קודם באופן ממוקד ורלוונטי לפי הצורך, ולהשתמש בו לפתרון בעיות ומשימות חדשות שלפנינו.

לסיכום- מערכת הזיכרון במוח האדם היא מערכת מורכבת בעלת שלבים ותהליכים רבים המושתת על קשרים וחיבורים עצביים ורכיבים וחלקיקים שונים במוח ובמערכת העצבים.

במקרים של פגיעה בחלקיקים או במערכת העצבים או באזור המוח הפעילות יכולה להיפגע ונחווה ירידה ביכולת הזיכרון והשליפה של מידע.

קיימים מקרים שבהם נפגעים שלבים שונים בתהליך הזיכרון- כמו פגיעה בזיכרון קצר הטווח או פגיעה בזיכרון ארוך הטווח כתוצאה מהתמודדות עם מחלות /פגיעות שונות.

אחד הדברים שאנשים רבים מעידים כי הם סובלים ממנו הוא בעיה בשליפת המידע והזיכרון קצר הטווח אחרי מחלה בנגיף הקורונה

להרחבה על תופעות אלה במאמר הבא

logo בניית אתרים